jennybredell

Brytbröd med frön

För ett par veckor sedan testade jag att göra detta brytbröd och vi alla tre föll pladask och frågade oss samtidigt: ”Varför i helsike går man och köper bröd när man kan baka eget, som dessutom är mycket godare?!”

Idag gjorde jag en ny sats medan Tuva låg och kollade på film. Man skulle kunna skoja till det hela genom att säga att det finns fördelar med VAB, hehe. Skämtosido, för riktigt så är det ju inte. Hon vill inget hellre än tillbaka till dagis och jag har en stor jobbhög som väntar på mig och dessutom så älskar jag att arbeta

Hur som helst, jag vill dela med mig av receptet till er och detta är vad du behöver till 12 st:

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • Ca 7 dl vetemjöl special
  • I tsk salt
  • 50 g rumstempererat smör
  • 1 ägg till pensling
  • Valfria fröer (jag har vallmo- sesam- och pumpafrön)

Det är verkligen 1000 gånger enklare (och roligare!) att baka med en maskin. Dessutom blir det 1000 gånger mindre kladd och man sparar så mycket tid. Jag skulle vilja säga att den här bakmaskinen ligger på topp5-listan av mina bästa köp. Lätt.

 

När jag bakar bröd så gör jag det nästan alltid med vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl. Det blir SÅ mycket saftigare. Tips!!!! Jag försöker även alltid att skippa sockret och sötar det med honung istället. Anledningen är enkel – det behövs inte en massa socker i bröd. Det är bättre att äta det i godisform istället, hehe.

 

För att baka brödet, gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vatten och mjölk till 37 grader och häll över jästen, lite i taget. Se till att jästen löser upp sig ordentligt.
  3. Tillsätt honung, salt och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt sist smöret och arbeta degen ordentligt i 5 minuter med maskin eller 1 minuter för hand.
  4. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  5. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den litegrann. Dela sedan degen i 12 lika stora delar och rulla varje del till en rund bulle och lägg de tätt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Starta under tiden ugnen på 250 grader.
  7. Pensla frallorna med ett uppvispat ägg och strö över valfria frön. (Tips här är att lätt och försiktigt ”dutta” på fröna så att de enklare sitter kvar när frallorna sedan är klara)
  8. Baka mitt i ugnen i 8-10 minuter. Var noga med att frallorna inte blir övergräddade (det finns inget tråkigare än en torr fralla)
  9. Låt svalna på galler. Därefter – ÄT OCH NJUT! =)

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats